KWAŚNE NAPAWA OCHOTĄ, SŁODKIE CZYNI KWAŚNYM
Nasz ocet wykonany jest z owoców rosnących w naszym ogrodzie. Owoce te nie są pryskane żadnymi chemicznymi nawozami. Są to starannie dobrane odmiany owoców roślin leczniczych, bogatych w witaminy, takich jak: głóg, dereń, dzika róża, jarzębina, malina, porzeczka, rokitnik syberyjski, tarnina, żurawina, rajskie jabłuszko, dzikie jabłko antonówka, cytryna, granat, poziomka, kalina. Dla uatrakcyjnienia i wzbogacenia walorów smakowych dodaliśmy także owoc ananasa i pigwy.
Pijąc (rozcieńczony wodą) ocet owocowy lub dodając do potraw (np. sałatek), powodujemy przesunięcie wewnętrznej równowagi kwasów i zasad. W naszym ciele kwasy organiczne rozpadają się na dwutlenek węgla i zasadową resztę. W ten sposób nadajemy kwasom odczyn zasadowy (alkaliczny). Krew robi się słodka i zmienia się tym samym środowisko dla bakterii. Drobnoustroje i grzyby w kwaśnej tkance rozwijają się lepiej niż w zasadowej.
Idealnym jest utrzymanie krwi na poziomie wartości 7,25 – 7,35 pH. Przez niewłaściwe odżywianie (produkty wysoko przetworzone, nadmiar białka, cukier przemysłowy) poziom pH obniża się i krew się zakwasza. Kwaśna krew nie tylko wabi kleszcze i komary, lecz także sprzyja mikroorganizmom chorobotwórczym, grzybom i bakteriom. Niemal każda ciężka choroba łączy się z nadmiernym zakwaszeniem krwi i tkanek, co odnosi się zarówno do chorób zakaźnych, jak i przewlekłych chorób w rodzaju dny moczanowej, reumatyzmu, ale również nowotworów, białaczki i AIDS.
Stres – nieustanne napięcie prowadzi do zakwaszenia krwi, to znaczy obniżenia poziomu pH.
Ocet winny znany jest już od starożytnych wieków. Stosowany był w medycynie ludowej, a także weterynarii. Ocet pomaga w boreliozie – likwiduje grzybicę układu pokarmowego, występującą przy tej chorobie. Pije się go i stosuje w kompresach przy bólach stawów, zanikach pamięci, wypadaniu włosów, egzemach, bólach głowy, żylakach, bólu żołądka, krwotokach z nosa, urazach, na plamy starcze, pocące się nogi, grzybicę stóp i wiele innych dolegliwości. Octu jabłkowego używa się do płukania gardła w zapaleniu gardła i stanach zapalnych dziąseł. Nasz ocet odnosi doskonałe efekty w hodowli drobiu, zwłaszcza indyków. Pomaga zapobiegać rozwojowi kokcydiozy, szczególnie w okresie lata, kiedy to rozwija się ta choroba łatwo w wodzie (codziennie dodawać ocet do wody pitnej w ilości 2 łyżek na 1 litr wody).
Pić go najlepiej z ciepłą wodą: 1 szklanka wody i 2 łyżeczki octu, najlepiej 2-5 razy dziennie, w zależności od sposobu odżywiania i postępu choroby. Octem można przemywać całe ciało w przypadku grzybicy skóry, zmian skóry, plam, przebarwień.
W ofercie posiadamy kilka rodzajów octu, o różnym składzie. W każdym z nich dominuje jeden owoc, którego wartości nadają nutę całości. I tak na przykład:
|
Główny owoc
|
Dodatkowe owoce
|
ocet z 4 owoców
|
jabłko (większość to antonówka)
|
jarzębina, róża, głóg
|
ocet z 10 owoców
|
Jabłko, morela
|
Jagoda, czarny bez, śliwa ałycza, jarzębina, tarnina, głóg, dzika róża, gruszka Williams
|
ocet z 11 owoców
|
tarnina, głóg, dzika róża
|
czarny bez, jabłko, malina, jagoda, morela, porzeczka, wiśnia
|
Ocet z 17 owoców
|
Jabłko, jagoda
|
czarna porzeczka, czarny bez, jarzębina, tarnina i inne
|
Pragniemy dodać, iż nasz ocet jest przechowywany w dębowych beczkach, co podnosi jego wartość. Nasyca się dębiną i w miarę upływu czasu w wyniku parowania gęstnieje, przybiera konsystencję esencji, nabiera cech octu balsamicznego.
Zachęcam wszystkich do skorzystania z dobrodziejstw, jakie niesie wytworzony w naturalnym procesie nasz ocet winny wieloowocowy.
Smacznego i na zdrowie!
Grzegorz Śleziak